İŞ MAKİNELERİ SEKTÖRÜ GELECEK STRATEJİSİNİ HAZIRLIYOR

Ekleme Tarihi 26.02.2019

‘Türk İş ve İnşaat Makineleri Sanayi Sektör Çalıştayı’ OSTİM’de düzenlendi. Sektör paydaşlarının bir araya geldiği programda, sektörün gelecek stratejileri görüşüldü.

İş ve İnşaat Makineleri Kümelenmesi (İŞİM), Türkiye İş Makineleri Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER) ve İş Makineleri Mühendisleri Birliği’nin (İMMB) birlikte düzenlediği ‘Türk İş ve İnşaat Makinaları Sanayi Sektör Çalıştayı’, İŞİM’in ev sahipliğinde OSTİM OSB Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Sektörün gelecek stratejilerinin masaya yatırıldığı çalıştaya, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı İmalat Sanayi Daire Başkanı Emrah Öngüt, İŞİM Yönetim Kurulu Başkanı Halide Rasim, İMDER Yönetim Kurulu Başkanı Merih Özgen, İMMB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Silpağar, MAİB Yönetim Kurulu Başkanı Kutlu Karavelioğlu, ARÜSDER Başkanı Burhan Fırat, MAKFED Genel Sekreteri Zühtü Bakır, Üniversite temsilcileri, İŞİM Yönetim Kurulu Üyeleri ve sektörün önde gelen üretici firmaları Hidromek, Pi Makine, Sanko-MST, Meka, İnan, Limak ve Güriş’in temsilcileri katıldı.

Çalıştayda; Rekabet Yeteneği ve İnsan Kaynağı olmak üzere iki oturum yapıldı. Devlet desteği ve düzenlemeler ile İşbirlikleri başlıkları içinde ayrı bir gün  planlanıp çalışma tamamlanacak.

Türk iş makinelerini dünyanın aranan değeri yapmak

İŞİM Yönetim Kurulu Başkanı Halide Rasim, küme stratejisini geliştirmek üzere başladıkları çalışmalarda ana hedefin, Türk iş makinelerini bütün dünyada aranan değer haline getirmek olduğunu belirtti.

Ulusal bir kümelenme olarak, İŞİM üyelerini dünyada geçerli OEM (Orijinal ürün üreticisi) haline getirmek üzere strateji çalışmaları yaptıklarını anlatan Rasim, “Bu çalışmaları biraz daha genişletelim ve çıktılarını doğru yerlerde belki de kanun koyuculara çıktılarını sunalım istedik. Bundan sonraki toplantımız strateji toplantımız olacak.” dedi.

İhracatta 9 kat artış

MAİB Yönetim Kurulu Başkanı Kutlu Karavelioğlu, makine sektöründeki ihracat rakamları hakkında bilgi verdi. Makine ihracatında dünyada Çin’den sonra ikinci sırada Türkiye’nin geldiğini ifade eden Karavelioğlu, Türkiye’nin 2001’den 2018’e kadar makine ihracatının 9 kat arttığı bilgisini verdi.

İhracatın yüzde 60’ının Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri’ne yapılmasının kalitenin bir göstergesi olduğunu ifade eden Karavelioğlu, şunları kaydetti: “Türkiye’nin ihracatının yüzde 10’dan fazlasını makine sektörü yapıyor. Bu rakamı yüzde 15’e çıkarmayı hedefliyoruz.”   

Çalıştayın ilk oturumu rekabet yeteneği başlığında gerçekleşti. Bu başlık altında da finansman, süreçler ve pazarlama konuları görüşüldü.

 

Finansman başlığında katılımcılar, işletmelerin ve ihracatın finansmanına yönelik; tasarruf ve verimlilikle öz sermayelerin güçlendirilmesi, KDV iadelerinin hızlandırılması, firmaların kredilendirilmesi yerine projelerin kredilendirilmesi, işletme ve yatırım için özel bir finansman kuruluşu kurulması, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı’nın (TİKA) yurt dışında yaptığı projelerde yerli malı kullanması şartı, sanayiciler öz sermayelerini arsa ve makine yerine üretime kullanabilecek şekilde desteklenmeli, ihracat için güçlü finansman desteklerinin verilmesi görüşlerini paylaştı.

Süreçler başlığında, standartların oluşturulması, kalitenin arttırılması, kamu alımlarındaki tercihlerin gözden geçirilmesi, işletmelerde süreçlerde yaşanan verimliliğin arttırılması, ar-ge ve ür-ge çalışmaları ve bunlara uygulanacak devlet teşviklerinin süreçlere katkısı,  ürün tasarımının önemi, kritik komponentlerin üretimi konularında katılımcılar görüşlerini paylaştı.

 

Pazarlama konusunda, pazarlama ve satışın birbirinden ayrılması, pazarlamaya ayrılan bütçenin arttırılması, dijital yöntemlerin kullanılması, özellikle satış sonrası hizmetlerin etkin bir şekilde verilebilmesi için yapılacak çalışmalar, müşteri odaklılık, çalışan personellerin bilgi ve tecrübesinin katkısı vb. konularda fikirler sunuldu.

 

İkinci oturumda ise insan kaynağı boyutu sektör temsilcileri tarafından ele alınarak geniş kapsamlı ihtiyaçlar ve çözüm önerileri sunuldu. Özellikle mesleki eğitime tekrardan gereken itibarın nasıl sağlanacağına ilişkin öneriler aktarıldı. Kamunun yanı sıra firmaların kendi iç eğitimlerinin önemi, anahtar performans göstergeleri (KPİ) uygulamalarının gündeme alınması, meslek lisesi öğrencilerine sunulacak imkanların arttırılması, öğrenciler kadar eğiticilerin eğitiminin dikkate alınması, ücret politikaları, çalışan personellerin dil eğitimi gibi birçok başlıkta insan kaynağı boyutu değerlendirildi.

 

İki oturumun tamamlandığı programın ileri bir tarihte planlanacak devam niteliğinde olan ikinci toplantısında, devlet desteği ve düzenlemeler ile işbirlikleri başlıkları değerlendirilecek. Yapılan bu değerlendirmelerin sonucu sektörün gelecek stratejisini ortaya konacak. Türk İş Makinelerinin dünyada aranan bir değer olgusunu ortaya koyabilmek için bu stratejiler ışığında gerekli kamu, STK ve özel sektör işbirliği içerisinde birlikte çalışacak, gerekli adımlar atılacaktır.

İlgili Görseller