Ekleme Tarihi 28.03.2022
İş ve İnşaat Makineleri Kümelenmesi (İŞİM) tarafından organize edilen Sumitomo AKO Ürün Yerlileştirme İkili İş Birliği Görüşmeleri programına katılan Sumitomo Mühendislik Departmanı Genel Müdürü Manasori Tamaki, lastik üretiminde kullanılan yüksek hassasiyetli bazı parçaların Japonya’dan ithal edildiğine dikkat çekerek, “Bu parçaların Türkiye’de yerlileştirilmesi ile birlikte hem teslim süresinin kısalması, hem parçaların ülke içindeki üretimiyle şirketimiz büyük oranda fayda sağlayacak.” dedi.
İş ve İnşaat Makineleri Kümelenmesi (İŞİM), Japon lastik üreticisi Sumitomo’nun Türkiye’de Abdulkadir Özcan A.Ş. (AKO) ortaklığında üretim yapan Sumitomo Rubber AKO Lastik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin lastik üretiminde kullanılan makine ve ekipman parçalarının ülkemizden tedariği konusunda KOSGEB öncülüğünde çalışmalar yapıyor.
Türkiye’den tedarik konusunda yerlileştirme çalışmalarını da başlatan Sumitomo Rubber AKO Lastik Sanayi ve Ticaret A.Ş. yetkilileri KOSGEB’in öncülüğünde İŞİM’in organizasyonuyla OSTİM’deki üreticilerle Ürün Yerlileştirme İkili İş Birliği Görüşmeleri gerçekleştirdi.
OSTİM OSB Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programa, OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, OSTİM OSB Bölge Müdürü Adem Arıcı, KOSGEB Teknoloji, Yenilik ve Yerlileştirme Dairesi Başkanı Dr. Mehmet Görkem Gürbüz, İŞİM Yönetim Kurulu Başkanı Ayşe Saraçoğlu, Sumitomo Mühendislik Departmanı Genel Müdürü Manasori Tamaki, Sumitomo Satın Alma Departmanı Müdürü Murat Akman, İŞİM üyeleri ve OSTİM’li üreticiler katıldı.
Programın açılışında konuşan İŞİM Yönetim Kurulu Başkanı Ayşe Saraçoğlu, kamu desteği ve özel sektör iş birliğiyle yerlileştirme ve millileştirme çalışmaları için kamu kurum ve kuruluşlarıyla yakın iş birliği içinde olduklarını söyledi.
Saraçoğlu, İŞİM olarak KOSGEB koordinasyonunda düzenledikleri Ürün Yerlileştirme İkili İş Birliği Görüşmeleri etkinliğinin hem Sumitomo AKO hem de küme üyesi firmalara fayda sağlayacağına inandığını kaydetti.
Parçaların yerlileştirilmesi büyük fayda sağlayacak
Sumitomo Mühendislik Departmanı Genel Müdürü Manasori Tamaki, organizasyona katılarından dolayı KOSGEB ve OSTİM Yönetimine teşekkür etti. Şirketin Türkiye’de 2015 yılında faaliyetlerine başladığını hatırlatan Tamaki, üretime devam edebilmelerinde kamu kurum ve kuruluşlarıyla yerli firmaların destek ve iş birliğinin katkısı olduğunu dile getirdi.
Japon Mühendis, lastik üretiminde kullanılan yüksek hassasiyetli parçaların bazılarının Japonya’dan ithal edildiğine dikkat çekti. Manasori Tamaki, “Şu an bu kapsamda yaşadığımız en büyük sorunlardan biri de termin tarihinin, Türkiye’ye geliş süresinin uzun olması. Bu parçaların Türkiye’de yerlileştirilmesi ile birlikte hem teslim süresinin kısalması, hem parçaların ülke içindeki üretimiyle şirketimiz büyük oranda fayda sağlayacak.” dedi.
Sumitomo’nun sorunlarına çözüm OSTİM’de
OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, OSTİM’i; üretim kapasitesi, çözüm odaklı kabiliyetleri ve yetenekleri ile Türkiye’nin en geniş havzası olarak niteledi.
OSTİM’in iş ve inşaat makineleri sektöründe Türkiye ve yakın coğrafyada önemli bir konuma sahip olduğunu dile getiren Orhan Aydın, OSTİM firmalarının dünya standartlarında, uluslararası şirketlere iş yaptıklarını vurguladı. Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sumitomo’ya hitap edebilecek ve sorunlarının çözümünde muhatap olabilecek en organize topluluk OSTİM. İŞİM, sizin sorunlarınızı algılayıp sahada çözebilecek çok önemli bir kümelenmemiz. Firmanızın sorunlarının çözümü için OSTİM’de bütün kabiliyetlerimizi ve ekosistemimizi harekete geçiririz. Sorununuzu bize bildirmeniz yeterli.”
Sumitomo yetkililerini yerlileştirme çalışmalarına yaklaşımlarından dolayı tebrik eden Başkan Aydın, “İhtiyaçlarınızı yerli karşılayacak olmanız bizim için çok değerli. Size üreteceğimiz her ürünün diğer ülkelerdeki üretim tesislerinizde de kullanılacağına inanıyorum. Burada ürünü siz akredite ederseniz, diğer ülkelerdeki kurumlarınıza da buradan ürün gönderebileceğimizi düşünüyoruz.” mesajını verdi.
Açılış konuşmalarının ardından KOSGEB uzmanları tarafından yerlileştirme ve teknolik ürün destek programları hakkında bilgiler verdi. Sumitomo Satın Alma Departmanı Müdürü Murat Akman, sunum yaparak ihtiyaç duydukları ürün ve ekipmanlar hakkında bilgiler verdi.
Sunumların ardından Sumitomo AKO’dan gelen yetkililerle İŞİM üyeleri yerlileştirme kapsamında ikili iş birliği görüşmeleri gerçekleştirdi.
Kaynak: OSTİM Gazetesi