TÜRKİYE TAŞKÖMÜRÜ KURUMU İŞİM İLE İŞ BİRLİĞİNE AÇIK

Ekleme Tarihi 2.03.2022

İş ve İnşaat Makineleri Kümelenmesi (İŞİM) köklü kuruluş Türkiye Taşkömürü Kurumu’nu (TTK) ziyaret ederek, kurumun yerlileştirmek istediği ürünleri yerinde inceledi.

     10 yılı aşkın tecrübesiyle kamunun ihtiyacı olan ürünleri yerlileştirmek amacıyla çok sayıda kurumla iş birliği çalışmaları yürüten İŞİM, karaelması ekonomiye kazandıran TTK’nin yerlileştirme vizyonuna katkıda bulunmak istiyor.

     Daha önce Eti Maden İşletmeleri ve Türkiye Kömür İşletmeleri ile ortak çalışmalar gerçekleştiren ve saha ziyareti gerçekleştiren İŞİM Yönetim Kurulu ve üye firmalar Zonguldak’ta temaslarda bulundu.

     TTK Genel Müdürlüğü’nün davetlisi olarak Zonguldak’a gelen İŞİM, ihtiyaçların yerinde görülmesi amacıyla üyesi 10 firma ve OSTİM Teknik Üniversitesi yetkilileri ile birlikte TTK Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kazım Eroğlu’nu ziyaret etti. Ziyaret kapsamında ilk olarak TTK Genel Müdür Yardımcısı Muharrem Kiraz, kurum hakkında bilgilendirme yaptı. Toplantında kurumun Mekanizasyon ile Elektrik ve Elektronik Başmühendisliği yetkilileri de ihtiyaçlarını aktardı. Toplantıya katılan Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi akademisyenleri de sektörü incelemek ve ihtiyaç olan konularda çalışmalar için iş birliğine açık olduğunu bildirdiler.

     TTK Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kazım Eroğlu, kurumda yerlileştirme çalışmalarına çok önem verdiklerinin belirterek, “Yerli üreticilere kapımız her zaman açık.” dedi. Eroğlu, yerli üreticilerin yapacağı tüm prototip çalışmalarda kurumun yardımcı olacağını vurguladı.

     İŞİM Kümelenmesi Yönetim Kurulu Başkanı Ayşe Saraçoğlu, üyelerinin üretim kabiliyetlerini paylaştı. Saraçoğlu “İŞİM olarak tüm üyelerimizle kurumun ihtiyaçlarına çözüm bulabiliriz.” dedi.

     İŞİM Yönetim Kurulu Başkan yardımcısı Harun Arab ise ilişkilerin güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Toplantıda TTK yetkilileri ve akademisyenler de OSTİM’e davet edildi.

Kozlu Müessesesi’nde ürünler incelendi

     İŞİM heyeti, TTK Genel Müdürlüğündeki toplantının ardından Kozlu Taşkömürü İşletme Müessesi’nde, üretimde kullanılan ve yerlileştirilmesi beklenen ürünleri yerinde inceledi. Ziyaret sırasında birçok ürünün yerli olarak kullanıldığı, kalanlarının da yerli olarak temin edilebileceği tespit edildi.

     Programın son durağı Taşkömürü Maden Müzesi oldu. 1890 yılında açılan ve 1937 yılına kadar üretim yapıldıktan sonra maden işçileri için eğitim ocağı olarak kullanılmaya başlanılan ve ‘yaşayan müze’ olarak adlandırılan maden ocağı gezildi.

TTK ihtiyaçlarına çözüm İŞİM’de

Programın ardından değerlendirmelerde bulunan İŞİM firmaları, TTK’nin ithal ettiği ürünlerde dışa bağımlılıktan kurtarmak için tüm bilgi ve kabiliyetleriyle destek olmak istediklerini kaydettiler.

  • Serkan Tuğral (SET Makine) : TTK’ne yapmış olduğumuz tenik gezi bizim açımızdan çok verimli geçti. Organize edilen bu teknik gezi sonucunda her iki tarafın da birbirinin imkan ve kabiliyetlerini görme fırsatı bulduğu kanısındayız. Kurumu, ithal ettiği ürünlerde dışa bağımlılıktan kurtarmak için elimizden geleni yapmaya hazırız.

 

  • Harun Arab (Sanko – MST İş Makinaları) : Ülke kaynaklarımız sonsuz değil. Üretilen her bir mamul bin bir zorluk ve emek ile elde ediliyor. Özellikle Zonguldak TTK kömür işletmeleri tesis ve atölye ziyaretimiz sonrasında bunu bir kez daha anladım. Gezi çok faydalı oldu. Biz sanayici ve üretici firmalara çok görevler düşüyor. İş birliği ve ortak çalışmalar ile makine ekipman ihtiyaçlarını yerli olarak karşılayabiliriz. Ortak akıl ve emek ile her şey mümkün. Birlikten güç doğar. İŞİM olarak kurum ve üyelerimizi bir araya getirerek ortak çalışmalar yürütme imkan ve olanaklarını oluşturmaya çalışıyoruz. TTK Genel müdürümüz ve Genel Müdür Yardımcımıza ilgi ve alakalarından dolayı Kümemiz ve Kamu komitesi adına teşekkür ediyorum.

 

  • Hüseyin Taşçı (Taşçı Makine): TTK gezisi firmamız tarafından yararlı geçmiştir. Bu gezi içerisinde firmamız tarafından tedarikçi olarak TTK ne tür işler yap bilme konusunda kafamızda aydınlanan bir takım işlerin olduğu kanısına varılmıştır.

 

  • Şenol Ergüner (Ançağsan): Samimi ve sıcak görüşme ortamında herkes istediğini ortaya koyarak yüz yüze görüşmenin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha görmüş olduk. Dışa bağımlı halde kalmanın sıkıntılarını daha yakından görmüş olduk ve milli açıdan özel iştirakler olarak mutlak suretle katkı yapmamız gerekliliğini bir kez daha teyid etmiş olduk. Sektörü madencilik ve sıkıntıları açısından irdelemek, çözüm için atılacak adımlar konusunda öngörü oluşturdu. Çok faydalı oldu ve teknik olarak dersimize daha da iyi çalışmamız gerekliliğini hissettirdi. Emeği geçen herkese teşekkürler.

 

  • Gökhan Topal (OSTİM Teknik Üniversitesi): Üniversite olarak Madencilik Sektörü için üretilen makine ekipmanların yerli imkânlar ile üretilmesi, geliştirilmesi ve ihracatına yönelik süreçte akademik çalışmalarımız için bize bir rehber niteliği taşıyacak gezi oldu. Önümüzdeki aylar içerisinde ATEX konusunu da kapsayacak bir dizi programı İŞİM'in de ortak olduğu bir platformda düzenlemeyi planlıyoruz. OSTİM Teknik Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi olarak Üniversite-Sanayi İşbirliği kapsamında, KOSGEB, TÜBİTAK ve diğer projeler konusunda her zaman işbirliğine açığız.

İlgili Görseller