Üniversite ve Sanayiden İhracatta Örnek İş Birliği

Ekleme Tarihi 16.06.2020

İş ve İnşaat Makineleri Kümelenmesi (İŞİM) ve Çankaya Üniversitesi tarafından 13 yıldır sürdürülen öğrenci projeleri uygulaması ile sahaya inen öğrenciler, firmaların ihracatının gelişmesine katkı sunarken, mezun olduklarında firmalar tarafından istihdam edilme fırsatı buluyor. Proje bu çıktılarıyla üniversite-sanayi iş birliği alanında örnek teşkil ediyor.

İŞİM’in 13 yıl önce başlattığı öğrenci projeleri uygulaması COVID-19 salgını sürecinde de devam etti. Çankaya Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü öğrencileri, İŞİM üyesi işletmelerde bahar dönemi boyunca firmaların ürünlerinin GTİP koduyla ihracat pazarı araştırması yaptı.

Çalışmalarını online olarak gerçekleştiren öğrenciler, yaptıkları ürün bazlı ihracat pazarı araştırmalarını, dönemin sonunda firmalara raporlayarak şirketlerin ihracat pazarlarını geliştirmesine destek oluyor.

2020 bahar döneminde 11 öğrenci 9 İŞİM üyesi ve küme içerisinde çalıştı. Öğrenciler, yaptıkları çalışmaları, ihracatı geliştirme önerilerini ve tespit ettikleri ihracat fırsatlarını firma temsilcilerinin katıldığı online toplantıda paylaştı.

İŞİM’in, Çankaya Üniversitesi ile 13 yıldır sürdürdüğü projeyle bugüne kadar pek çok firmanın ihracatının gelişmesine katkı sağlandı. Proje sayesinde sahada uygulama yapma ve tecrübe edinme imkanı bulan öğrencilere de mezun olduklarında firmalarda istihdam edilme fırsatı doğuyor. Proje bu çıktılarıyla da üniversite-sanayi iş birliği alanında örnek teşkil ediyor. 

“GTİP üzerinden yapılan analizler çok kıymetli”

İŞİM Yönetim Kurulu Üyesi ve Pi Makina Genel Müdürü Yardımcısı Arda İskenderoğlu, COVID-19 sürecinde öğrencilerin çalışmayı bırakmadan projeyi tamamladıklarına dikkat çekti.

Projede yapılan çalışmaları önemsediğini vurgulayan Arda İskenderoğlu, şu görüşleri paylaştı: “Bu bakış açısının firmalara kazandırılması, öğrenci arkadaşlarımızın da bu süreçlere dahil olması çok kıymetli. Şu an yapılan çalışma da bizim için faydalı ve değerlendirebileceğimiz bir çalışma. GTİP numaraları üzerinden yapılan analizler çok kıymetli. Biz kendi içimizde de ticari istihbaratı belli dönemlerde yeniliyoruz.  İŞİM’e ve tüm öğrenci arkadaşlarımıza katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz. İş birliğine açığız, arkadaşlara kapımız açık.”

OSTİM’e ve İŞİM’e teşekkür ederim”

Çankaya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası Ticaret Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mahir Nakip, öğrenci projeleriyle iş birliklerinin devam etmesi gerektiğine işaret etti. Üniversite ve sanayiyi buluşturmanın yolunun bu projelerden geçtiğini dile getiren Nakip, “Sanayici, akademik verilerden nasıl istifade edebileceğini bünyesinde istihdam ettiği mezunlarla öğrenebilir. Ülkemiz ihracatının önemli bir bölümünü orta ölçekli işletmeler yapıyor. Onları tebrik etmek ve desteklemek gerekiyor. O yönüyle bu dersimiz ve projemiz devam edecek. Hem OSTİM’e hem de İŞİM’e çok teşekkür ediyorum. Öğrencilerimizi de tebrik ediyorum.” dedi.

İŞİM, üniversite ve sanayi arasında köprü olmaya devam edecek

İŞİM Yönetim Kurulu Başkanı Halide Rasim, proje çıktılarının her yıl biraz daha firmalar tarafından kullanılabilir çıktılar olmaya başladığını tespit ettiklerini aktardı. Öğrenciler tarafından hazırlanan raporların firmalarca kullanılabilecek seviyelere doğru gelmeye başladığını vurgulayan Rasim, “Bizler sanayiciler olarak bunları kullanmayı öğrendik. Üniversite de sanayicinin aslında neler beklediğini projenin sanayiciye nasıl daha çok katkı vereceğini görmeye başladı. Biz İŞİM olarak üniversitelerin sanayicilere vereceği katkılar için köprü olmaya devam edeceğiz.” değerlendirmesini paylaştı.

 

Kaynak: Ostim Gazetesi

İlgili Görseller